Prosperitate şi lux

22.02.09 23:24:22

Louvrul se mută în pustiul arab

Da, aţi înţeles bine şi dacă doriţi să vă bucuraţi de o colecţie unică de tablouri şi nu vreţi să mergeţi la Paris, Louvrul îl puteţi găsi şi în Emiratele Arabe Unite. Copia vestitei expoziţii, creşte aici la preţul de jumătate de miliard de euro. Guvernul francez a aprobat proiectul şi a promis organizatorilor să împrumute câteva lucrări pentru expoziţia din apropierea oraşului Abu Dhabi. De asemenea, Parisul a acceptat ca galeria să poarte numele de Louvre, iar prin aceasta a vândut de fapt arabilor licenţa. Nu însă toţi sunt încântaţi de noul proiect. Publicul francez şi unii dintre artişti sunt indignaţi că moştenirea lor culturală este dată pe bani. De asemenea, se speculează că guvernul doreşte să-i atragă pe şeicii bogaţi de la care să cumpere petrol la preţuri avantajoase, sau pentru a găsi o nouă piaţă de desfacere pentru avioanele Airbus 380, care până în prezent nu au câştigat prea multă popularitate.

Alte amănunte legate de proiect sunt deocamdate ţinute secrete. Oricum Louvrul nu este unicul nume vestit care în curând se mută în pustiul arab.  Dreptul de a i se construi clona a fost acordat şi de muzeul new yorkez Guggenheim.

Este clar, că marele boom din domeniul construcţiilor o fost determinat de preţul ridicat al petrolului dep e urma căruia beneficiază şeicii locali. O consecinţă este şi mutarea renumitelor galerii şi muzee în deşertul local. Printre altele Abu Dhabi (cel mai bogat oraş) a inaugurat nu demult, cel mai mare hotel din lume şi se pregăteşte de construirea unei noi insule artificiasle în care se vor investi 27 de miliarde de dolari. Dubaiul şi-a definitivat propriul arhipelag artificial, dar se pregăteşte pentru unul nou care va avea forma hărţii mondiale.

Se vede că, că ţara depune eforturi şi în mod conştient creează atracţii deosebite pentru turişti, pentru a avea asigurat venitul şi în cazul eventualei epuizari a rezervelor de petrol, care sunt estimate la circa 97 miliarde de barili, reprezentând 8% din rezervele mondiale.

Ultimele curiozităţi...

26.01.2012 Portul Jebel Ali
20.12.2011 Hotel Atlantis Dubai
20.09.2011 Metroul din Dubai

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

plajă în Dubai
regatul arab
privelişte de s
complexuri
clădiri grandio