Proiectul "The World"

06.10.09 09:16:03

La patru kilometri de coasta Dubaiului se află un complex de insule, care pare că s-a ridicat pe neaşteptate din valurile mării. Este vorba de un proiect cu denumirea de „The World”  (Lumea), gândit şi construit de oameni. Cele 300 de insule ale artificiale ale acestui nou arhipelag sunt astfel amplasate încât, văzute de sus, alcătuiesc o hartă a lumii şi au fost construite prin îngrămădirea unor cantităţi uriaşe de nisip marin. Proiectul a fost realizat sub patronajul conducătorul Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de societatea Nakheel Properties.

Insulele

Insulele au suprafeţe cuprinse între 14 000 şi 42 000 de metri pătraţi, distanţa între ele fiind în medie de 100 de metri. Arhipelagul are o lungime totală de 9 km şi o lăţime de 7 km. Lungimea totală a ţărmurilor insulelor nou apărute este de 232 de kilometri. Pentru realizarea proiectului s-au cheltuit 14 miliarde de dolari. Insulele se vând în general la preţuri între 15 şi 50 de milioane de dolari, dar există şi excepţii – una dintre ele costă 250 de milioane de dolari.

Istorie

Proiectul „The World” a fost inspirat de un alt arhipelag artificial deja existent, şi anume „Palm Islands“. Lucrările de construcţie au fost inaugurate în mod oficial la data de 6 mai 2003, piatra de temelie fiind pusă de însuşi şeicul Mohammed. Peste patru luni a început adunarea nisipului iar în anul 2008 se vânduseră deja 60% dintre insule. La 10 ianuarie 2008, la orele 8 dimineaţa, directorul proiectului, Hamza Mustafa, a pus ultima piatră a construcţiei, ceea ce a marcat încheierea oficială a lucrărilor. Constructorii au început ulterior organizarea suprafeţei insulelor conform dorinţelor noilor proprietari.

Celebrităţile sunt dispuse să plătească

Unele persoane cunoscute şi-au manifestat interesul pentru proprietăţile de pe insule, cel mai mult vorbindu-se în acest context despre Angelia Jolie a Brad Pitt. La 15 noiembrie 2007 cuplul s-a declarat dispus să achiziţioneze „Etiopia” artificială din arhipelag, dar până la ora actuală contractul nu a fost semnat.

Ultimele curiozităţi...

26.01.2012 Portul Jebel Ali
20.12.2011 Hotel Atlantis Dubai
20.09.2011 Metroul din Dubai

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

plajă în Dubai
regatul arab
privelişte de s
complexuri
clădiri grandio