Liga statelor arabe

07.09.09 09:22:09

Statele arabe au luat în luna martie 1945 hotărârea de a semna un „Pact al Ligii statelor arabe” la Cairo, pentru a îşi împărţi competenţele. Şapte state – Egipt, Irak, Yemen, Iordania, Liban, Arabia Saudită şi Siria – au decis să îşi coordoneze acţiunile politice, economice şi culturale şi, începând cu anul 1950, şi pe cele ţinând de securitatea generală a Ligii. Conform prevederilor pactului, statelor membre nu le este permis să se atace între ele, ci au obligaţia de a interveni de partea membrilor pactului, în cazul în care aceştia sunt atacaţi din afară. Începând cu anul 1979, sediul Ligii s-a aflat la Cairo, apoi la Tunis şi în final, din nou la Cairo.

La Liga statelor arabe au aderat şi alte ţări, numărul membrilor ajungând la 22. S-au creat şi organe administrative, printre care Conferinţa Arabă, Consiliul alcătuit din reprezentanţii tuturor statelor membre, Consiliul Comun de Apărare, Consiliul Consultativ, Consiliul Economic şi secretariatul general.

Secretarul general

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a fost ales în funcţie luna mai 2001, şi este diplomat, fost ministru de externe al Egiptului.

Prima funcţie oficială importantă deţinută de Amr Moussa a fost aceea de ambasador al Egiptului în India şi în Statele Unite ale Americii. În anul 1991 a devenit ministru de externe. În timpul mandatului a criticat politica externă americană, mai ales atitudinea Statelor Unite faţă de Israel.

În prezent se află la conducerea Secretariatului General al Ligii Arabe, pe care o reprezintă în cadrul negocierilor internaţionale.

Ultimele curiozităţi...

26.01.2012 Portul Jebel Ali
20.12.2011 Hotel Atlantis Dubai
20.09.2011 Metroul din Dubai

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

plajă în Dubai
regatul arab
privelişte de s
complexuri
clădiri grandio