Burj Al Arab

12.08.09 09:22:42

Burj al-Arab, în traducere „Turnul Arabilor”, se numără printre cele mai luxoase hoteluri ale lumii. Face parte din lanţul de hoteluri din proprietatea concernului Jumeirah Group şi a devenit un simbol al oraşului Dubai. Autorul proiectului Burj Al Arab este arhitectul britanic Tom Wright, din cadrul firmei de arhitectură WS Atkins PLC, care a colaborat cu inginerul-constructor canadian Rick Gregory, de la aceeaşi firmă. Hotelul are o înălţime de 321 de metri, fiind cea mai înaltă clădire de acest tip din lume. Ca fundaţie a acestui hotel exclusiv a fost creată o insulă artificială la o distanţă de 280 de metri de plaja Jumeirah, conectată cu uscatul prin intermediul unui pod aparţinând hotelului. 

Construcţia

Piatra de temelie a Burj Al Arab a fost pusă în anul 1994. De la început s-a dorit ca hotelul să aibă forma unei ambarcaţiuni arabe cu pânze. „Catargul” acesteia desparte hotelul în două secţiuni, iar între acestea se află cel mai înalt atriu din lume (180 m). Arhitectul Tom Wright a afirmat că hotelul pe care l-a proiectat „va deveni simbolul oraşului arab, aşa cum clădirea Operei e simbolul oraşului Sydney sau Turnul Eiffel – simbolul Parisului”. Pentru construcţie s-au cheltuit în total peste 650 de milioane de dolari. Hotelul are 60 de etaje, 18 lifturi şi un total de 202 camere. Insula artificială pe care se află Burj Al Arab este susţinută de 230 de stâlpi de beton, fiecare în înălţime de 40 de metri. Consolidarea insulei a durat trei ani, în mod paradoxal mai mult decât construcţia hotelului însuşi. S-au utilizat 70 000 de metri cubi de beton şi 9 000 de tone de oţel.

Exteriorul

Burj Al Arab dispune de un heliport, pe care îl utilizează oaspeţii de vază ai hotelului, printre care cântăreţul irlandez Ronan Keating sau cunoscutul jucător de golf Tiger Woods. Acesta din urmă a lansat de aici o serie de mingi direct în apele Golfului Persic. În ianuarie 2005 pe heliport a fost amenajat un teren de tenis acoperit cu gazon, în lungime de 211 m, pe care a avut loc un meci de tenis între Andre Agassi şi Roger Federer.

Interiorul

Interioarele hotelului au fost mobilate şi decorate după proiectele arhitectului Khuan Chew din cadrul firmei KCA International, care s-a ocupat, printre altele, de decoraţiunile palatului sultanului din Brunei sau ale aeroportului internaţional din Dubai. În interioarele de la Burj Al Arab alternează elementele decorative specific orientale cu cele occidentale. Printre altele, sunt aici treizeci de tipuri diferite de mobilă cu intarsii de aur. Burj Al Arab este un hotel de cinci stele, care oferă clienţilor tot confortul necesar şi un număr de trei restaurante. Două au vedere la apele Golfului Persic, al treilea fiind amenajate ca interiorul unui submarin, un acvariu uriaş în centru, ca o „fereastră” către fundul mării. Edah Semaj Leachim, bucătarul şef al hotelului, a câştigat titlul de „Cel mai bun bucătar al anului 2000”.

Ultimele curiozităţi...

26.01.2012 Portul Jebel Ali
20.12.2011 Hotel Atlantis Dubai
20.09.2011 Metroul din Dubai

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

plajă în Dubai
regatul arab
privelişte de s
complexuri
clădiri grandio